Ballastspoor

Spoorvernieuwing Den Helder & Schagen

Locatie
Den Helder & Schagen
In opdracht van
Dura Vermeer
Uitvoeringsperiode
Pinksterweekend 2022

In opdracht van Dura Vermeer hebben wij twee verschillende spoorvernieuwingen in Den Helder en Schagen mogen uitvoeren. De werkzaamheden vonden in het pinksterweekend plaats. En hoewel Noord-Holland bekend staat om de meeste zonuren, ervaarden wij wat onstuimig weer. Maar ondanks dat hebben wij beide projecten voorspoedig en met veel plezier kunnen afronden.

Het project bij Den Helder bestond uit een stuk enkel spoor vernieuwen van ca. 100 meter. Dit stuk enkel spoor bestond uit vijf delen: 20 meter ballastspoor, 10 meter brug met brugdwarsliggers over een fietspad, 30 meter ballastspoor, 20 meter brug met brugdwarsliggers over het water en 20 meter ballastspoor. Het ballastspoor is compleet vernieuwd.

Op de beide bruggen hebben wij alle dwarsliggers vervangen voor hardhouten Azobé dwarsliggers. De opleggingen waar de brugdwarsliggers op liggen zijn schoongemaakt en voorzien van een nieuwe beschermlaag. Voor de bruggen liggen aan beide zijden broekbalken. Deze hebben wij vernieuwd samen met de bevestiging aan het landhoofd en de ondersabeling. Last but not least, hebben wij in de nieuwe situatie de ontsporingsconstructie op de langere brug weer teruggeplaatst en opnieuw verankerd. Voor dit project was één van de grotere uitdagingen om het logistiek allemaal voor elkaar te krijgen. Het betreft namelijk een enkelsporig baanvak. Door een goede logistieke planning en wat kleine innovaties zijn wij er in geslaagd de werkzaamheden soepel te laten verlopen. Het tweede project wat we in het mooie Noord-Holland hebben uitgevoerd, is het vernieuwen van spoorstaven in een overweg in Schagen. Hier hebben wij 9 meter ingegoten spoor vernieuwd inclusief het uitnemen en terugplaatsen van een Pedestrail. Waar we tot vier jaar geleden voor zo'n klus nog drie onderaannemers nodig hadden, in verband met specialistische taken, noem een op waterdruk stralen en gietwerkzaamheden, hebben we de kennis en kunde nu in eigen huis. Dit zorgt ervoor dat dit soort opdrachten soepeler en rustiger verlopen. Ook deze klus is naar alle tevredenheid uitgevoerd.