
Groot onderhoud Schipholtunnel (GoS)
In opdracht van bouwcombinatie SVS (Strukton Volker Schiphol) heeft De Wilde B.V. een belangrijke bijdrage geleverd aan het groot onderhoud van de Schipholtunnel. Tijdens een intensieve buitendienststelling van 21 dagen zijn de perronsporen 4, 5 en 6 – elk ongeveer 600 meter lang – volledig vernieuwd. Deze werkzaamheden waren noodzakelijk om de sporen te laten voldoen aan de Europese P76-norm, die ervoor zorgt dat reizigers, inclusief mindervaliden, gelijkvloers kunnen in- en uitstappen. Dit verhoogt niet alleen de toegankelijkheid, maar maakt het ook eenvoudiger om bijvoorbeeld een fiets mee te nemen in de trein.
Slimme oplossingen in een complexe omgeving
Een grote uitdaging bij dit project was de beperkte ruimte in de tunnel. Het verhogen van het complete betondek was geen optie, waardoor is gekozen voor speciale, verdikte rughellingplaten tot 130 millimeter dik. Daarnaast kon de rijdraad – de stroomvoorziening boven de trein – niet verder omhoog worden gebracht, omdat deze anders de tunnelwand zou raken. De oplossing? Een compacte stroomrail, die minder ruimte inneemt en eerder al in de tunnel was aangebracht. De Wilde Betonboringen verzorgde hierbij het boren van de ankers in het plafond voor de bevestiging van deze rail.
Werken in een drukke spooromgeving
Ondanks de werkzaamheden bleven sporen 1, 2 en 3 operationeel. Om zowel reizigers als bouwpersoneel veilig te houden, werden delen van het perron afgesloten met bouwhekken. Dit zorgde ervoor dat treinpassagiers niet per ongeluk het werkterrein konden betreden en onze medewerkers niet op de actieve sporen kwamen. Hoewel reizigers enige overlast ondervonden, was er ook veel belangstelling voor de voortgang van de werkzaamheden – een bijzonder aspect van werken in een omgeving met continu publiek.
Logistieke uitdaging: materiaaltransport door de tunnel
Een van de grootste logistieke uitdagingen was het aanvoeren van materialen en materieel. Omdat de tunnel geen directe wegtoegang heeft, moesten alle benodigdheden via een werktrein worden aangevoerd. Dit vereiste een strakke planning, die weken voor de start van de werkzaamheden begon.
Eerst werden alle materialen zorgvuldig verzameld, gelabeld en vervoerd naar een emplacement in Amersfoort. Hier werden ze geladen en met circa 150 spanbanden gezekerd, waarna een wagonmeester de veiligheid controleerde. Pas daarna kon de werktrein, tussen reguliere passagierstreinen door, naar de Schipholtunnel worden gereden. Eenmaal op locatie aangekomen, begon het team met de eerste klus: het losmaken van die 150 spanbanden – een taak die na dit project geen geheimen meer kent voor onze spoorbouwers!