Kraanbanen & industriesporen

  • Kraanbanen op beton of ballast
  • Spoorconstructies op weegbruggen
  • Renovatie of aanleg van industriesporen

Met onze specifieke kennis zijn we een belangrijke speler in de aanleg van kraanbanen en industriesporen. Dat doen we bijvoorbeeld in havengebieden en bij grote industrieën. We verzorgen het volledige proces: van ontwerp tot en met uitvoering. Als hoofdaannemer en ook regelmatig als onderaannemer. We kunnen het project volledig organiseren: van ontwerp en uitvoering tot oplevering.

Kraanbaan aanleggen

Sommige kraanbanen worden rechtstreeks op het beton aangebracht. Een dergelijke kraanbaan bestaat uit een grote stalen plaat met daarop de spoorstaven. We stellen het spoor af op de juiste hoogte en in de juiste richting, waarna we overgaan tot betonboren en verankeren. Al onze spoorbouwdisciplines komen erin samen. We doen dit werk als onderdeel van een groot project (zoals de aanleg van een nieuwe kade) of als renovatie of uitbreiding.

Andere kraanbanen worden in een ballastbed gefundeerd. Hiertoe wordt eerst de onderbaan gelevelled en afgereid. Hierna wordt het ballastbed aangebracht. De dwarsliggers dragen in tegenstelling tot bij het ballastspoor slechts een spoorstaaf. De spoorwijdte is hier natuurlijk aanmerkelijk groter dan bij een treinspoor. Daarom worden beide spoorstaven op eigen dwarsliggers gemonteerd. De dwarsliggers worden op de juiste hoogte gelicht en geschift. Door gebruik te maken van geavanceerde meettechnieken kan dit erg nauwkeurig.

Industriespoor aanleggen

Industriesporen op werven en fabrieksterreinen hebben meestal een specifieke constructie, die ooit zo zijn ontwikkeld. Denk bijvoorbeeld aan laad-en losplaatsen en aan industriesporen die toeleiden naar weegbruggen. Samen met de opdrachtgever bepalen we de scope van het werk, op basis waarvan we het ontwerp maken en de begroting opstellen. Na akkoord voeren we de complete opdracht uit.

Weegbruggen

Ook de sporen op de weegbruggen in de hierboven genoemde industriesporen passen in onze scope van werkzaamheden. Op diverse weegbruggen bouwden of vervingen wij de spoorconstructie. Veel disciplines komen hier in samen: precisie, spoor op beton, ingegoten spoor en toeleidende ballastsporen. Vaak wordt een weegbrug voorzien van een speciale anti-kruip constructie. Deze construeren wij vaak in eigen huis!

Meer informatie over kraanbanen en industriesporen?
Neem contact op
+31(0) 348 470 146
Mail ons