Stalen bruggen Speciale spoorconstructies

Vechtbruggen te Weesp

Locatie
Weesp
In opdracht van
Hollandia Services
Uitvoeringsperiode
oktober en november 2016

In opdracht van ProRail verving hoofdaannemer Hollandia Services de twee complete spoorbruggen over de Vecht bij Weesp. Wij voerden als onderaannemer de spoorwerkzaamheden voor dit project uit. Dit bestond uit het ontwerpen van het alignement, het aanbrengen van de spoorstaven op de heffende gedeelten en het aanbrengen van de spoorstaven op de landhoofden.

De Vechtbruggen in Weesp zijn vervangen door stillere, sneller te openen bruggen. De complete bruggen zijn door hoofdaanemer Hollandia Services op hun werf geprefabriceerd en in twee weekenden in het spoor gebouwd. Wij verrichtten voor dit project de spoorwerkzaamheden. Wij hebben een opname, inclusief inmeting, verricht op de bruggen. Op basis van de metingen is een ontwerp gemaakt voor het alignement van de sporen over de bruggen. 

De spoorstaven op de bewegende delen van de bruggen bestonden uit een lengte. Een deel hiervan is ingegoten in corkelast om geluidsoverlast te beperken. De buitenste delen hiervan zijn met geïsoleerde, indirecte spoorstaafbevestiging op het stalen brugdek bevestigd. Hiervoor is gekozen, zodat in de toekomst de brugovergangen vervangen kunnen worden zonder dat de gietmassa verwijderd hoeft te worden.

Na het invaren en plaatsen van de nieuwe bruggen hebben we in de betreffende weekenden het spoor op de landhoofden vervangen. Zowel de rughellingplaten als de zachte delen werden hierbij ook vervangen.

De brugovergangen zijn nauwkeurig volgens ProRail richtlijn RLN00283 afgesteld, zodat de treinen weer soepel over de bruggen kunnen rijden.