Ingegoten spoor

HOV-baan West te Utrecht

Locatie
Utrecht
In opdracht van
Van Boekel Zeeland
Uitvoeringsperiode
2015 - 2017

Gemeente Utrecht heeft het gehele stationsgebied rondom Utrecht Centraal een boost gegeven. Een onderdeel van dit plan is het realiseren van een hoogwaarde openbaar vervoer verbinding. In het kader hiervan realiseerden wij op de HOV-baan West ongeveer een kilometer ingegoten tramspoor.

Hoofdaannemer Van Boekel Zeeland realiseerde voor dit project de benodigde kunstwerken voorzien van betonnen goten, al waar de tramspoorstaven in dienden te komen. In diverse fases tussen november 2015 en augustus 2017 werden twee sporen van circa 500 meter gerealiseerd.

Vanwege de combinatie met busvervoer is gekozen voor een ingegoten spoorconstructie. De spoorstaven werden door leverancier Voestalpine Railpro voorgebogen aangeleverd. De spoorstaven worden vooraf gestraald en geprimerd en naar de bouwlocatie vervoerd. Na het inmeten, stralen en primeren van de betongoten worden de spoorstaven in de goot geplaatst. Middels het Edilon ERS-systeem worden de spoorstaven door ons nauwkeurig in de betonnen goten afgesteld. Na het realiseren van de thermietlassen worden de spoorstaven ingegoten.