De Wilde NL behaalt Safety Culture Ladder trede 5

De Wilde Spoorwegbouw heeft op 26 april 2023 de 5e trede van de Safety Culture Ladder behaald

Wij zijn ontzettend trots op het behalen van de Safety Culture Ladder trede 5. Het is een prachtige erkenning voor het harde werk van ons team de afgelopen tijd. Samen bouwen wij al jaren aan een veilige toekomst maar pas dit jaar waren wij gezamenlijk van mening de laatste stap op de Safety Culture Ladder te willen nemen. Het motto van onze directeur John de Wilde was: “Liever een goede, stevige 4 dan een zwakke 5”. Dit heeft De Wilde nog vrij lang vol weten te houden maar in het afgelopen jaar zagen wij duidelijk dat ons veiligheidsbewustzijn binnen De Wilde en bij onze opdrachtnemers ontzettend vooruit is gegaan en dat onze mensen steeds meer in staat waren zelf te anticiperen zonder hulp. De eigenaarschap van veiligheid is tastbaar en aanwezig.

Dat was voor ons reden genoeg om voor trede 5 op de Safety Culture Ladder te gaan. Falen konden wij toch niet, hooguit 1 jaar uitstellen. Maar door onze nieuwe veiligheidscampagne “Samen zijn wij De Wilde” en door de meerwaarde die wij in de branche op het gebied van veiligheid nog kunnen bieden, hebben wij uiteindelijk na 3 zenuwslopende dagen ons positief advies mogen ontvangen.

Branchegericht

Actief zijn in de branche, dat is zeker een missie die wij de komende jaren nog verder willen uitbouwen. Door deelname aan werkgroepen en initiatieven met ketenpartners hopen wij onze werkplek in het spoor voor iedereen veiliger te kunnen maken. Het is mooi om te zien hoe belangrijk onze mensen veiligheid vinden. Ze zijn er dagelijks mee bezig zonder hier nog actief op te moeten sturen. Daarover praten vinden wij vaak lastig maar ernaar handelen zit in onze DNA.

Samen bouwen aan een veilige toekomst

Bij trede 5 van de Safety Culture Ladder is veiligheid volledig geïntegreerd in alle bedrijfsprocessen en zit veiligheid ingebakken in het denken en doen van alle medewerkers. Ze weten niet beter dan elkaar aan te spreken en mee te denken. Wij bij De Wilde zijn sterk in het meenemen van onze mensen als het gaat om verbeteringen, sparren over veiligheidsonderwerpen of bedenken van hulpmiddelen om ons werk veiliger en minder zwaar maken. Innovatie staat hier voorop.

Eigenzinnig

Ook hebben onze mensen vaak hun eigen kijk op veiligheid,- zijn ze betrouwbaar, flexibel en meedenkend en ontzettend vooruitkijkend. In het afgelopen jaar hebben wij met behulp van verschillende externe gedragsgeoriënteerde bedrijven veel dialoog,- en groepssessies onder onze medewerkers gehouden. Wij wilden weten wat zij belangrijk vinden in hun dagelijks werk, van De Wilde als werkgever en in hun thuissituatie. Voor ons was belangrijk achter welke inspanningen zij met overtuiging kunnen staan om een veilige werkomgeving te creëren. Dit hebben wij gekoppeld aan onze gedragscode om hun handvaten te geven zodat zij dagelijks weer de juiste beslissingen te kunnen nemen.

Beloond

Onze inspanningen hebben zich geloond. Binnenkort mogen wij ons trede 5 certificaat op de Safety Culture Ladder in ontvangst nemen. Maar terug leunen op ons succes mogen wij zeker niet doen. Behalen is een ding, maar het behouden van een bepaald niveau is machtig moeilijk. Toch weet De Wilde zeker dat het ons gaat lukken! 

Terug naar home